Pacho, hybský zbojník - Jaroš, Peter: 1940- (Klenoty, 1988)
Výber poviedok je zhusteným obrazom Jarošových prozaických postupov, charakterizovaných na jednej strane prozatérskou zručnosťou, jazykovou zaujímavosťou (a niekedy aj odvážnosťou), a na druhej strane bizarnosťou, grotesknou tajuplnosťou, a najmä prudkou životnosťou, svedčiacou o skutočne básnickom realizme Petra Jaroša.