Dielo: Výber z lyriky. Martin Nociar Jakubovie. Zbojnícka mladosť. Jerguš Lapin.. - Ondrejov, Ľudo: 1901-1962 (Zlatý fond slovenskej literatúry, 1978)
Tvorba Ľuda Ondrejova sa vyznačuje žánrovou rozmanitosťou a tematickou mnohostrannosťou, no základný význam má pre vývin modernej slovenskej prózy pre mládež. Jeho básnická tvorba je poznačená motívmi zmaru a smrti s podtónom sociálneho utrpenia. Ťaží z novoromantických symbolov a rozličných sociálno-existenciálnych situácií. Jeho básnický debut Martin Nociar Jakubovie je reflexívno-alegorická skladba. Jadrom jeho prozaickej tvorby je voľná románová trilógia Zbojnícka mladosť, Jerguš Lapin a Na zemi sú tvoje hviezdy. Jej hrdina Jerguš Lapin je vrchársky chlapec, ktorý si utvára vzťahy k ľuďom i k otcovej pamiatke, predovšetkým však k prírode, ktorou je jeho prostredie všestranne presiaknuté. Mesto a civilizácia sú v tomto kontexte cudzou skutočnosťou, nepochopiteľnou a potenciálne nepriateľskou. Zreteľne sa to prejaví v pokračovaní Zbojníckej mladosti, v Jergušovi Lapinovi, kde sa centrom deja stáva nepriateľský svet mesta, jeho kasárne, väznica a nakoniec frontové udalosti.