Dielo: Výber z lyriky. Martin Nociar Jakubovie. Zbojnícka mladosť. Jerguš Lapin... - Ondrejov, Ľudo: 1901-1962; Števček, Ján: 1929-1996; Števček, Ján: 1929-1996; Kovačevič, Ivan Július: 1909-1979; Hattala, František (Bratislava Tatran, 1978)
Tvorba Ľuda Ondrejova sa vyznačuje žánrovou rozmanitosťou a tematickou mnohostrannosťou, no základný význam má pre vývin modernej slovenskej prózy pre mládež. Jeho básnická tvorba je poznačená motívmi zmaru a smrti s podtónom sociálneho utrpenia. Ťaží z novoromantických symbolov a rozličných sociálno-existenciálnych situácií. Jeho básnický debut Martin Nociar Jakubovie je reflexívno-alegorická skladba. Jadrom jeho prozaickej tvorby je voľná románová trilógia Zbojnícka mladosť, Jerguš Lapin a Na zemi sú tvoje hviezdy. Jej hrdina Jerguš Lapin je vrchársky chlapec, ktorý si utvára vzťahy k ľuďom i k otcovej pamiatke, predovšetkým však k prírode, ktorou je jeho prostredie všestranne presiaknuté. Mesto a civilizácia sú v tomto kontexte cudzou skutočnosťou, nepochopiteľnou a potenciálne nepriateľskou. Zreteľne sa to prejaví v pokračovaní Zbojníckej mladosti, v Jergušovi Lapinovi, kde sa centrom deja stáva nepriateľský svet mesta, jeho kasárne, väznica a nakoniec frontové udalosti.
Z obsahu: Výber z lyriky. Martin Nociar Jakubovie. Zbojnícka mladosť. Jerguš Lapin. Na zemi sú tvoje hviezdy. Výšiny. Šibeničné pole. Noční vtáci sa navštevujú. Doslov: Chronológia autorovho života a diela (Ján Števček).
Keywords: básne autorské; lyrické básne; romány autorské; novely autorské; humoristické novely; eposy; príbehy o zvieratách; príbehy o deťoch; Ondrejov, Ľudo, vl. m. Ľudovít Mistrík (slovenský básnik a prozaik, predstaviteľ lyrizovanej prózy - naturizmu, autor cestopisov, a literatúry pre deti a mládež, prekladateľ z maďarčiny, juhoslovanských jazykov a češtiny. * 19.10.1901 Slanje, Chorvátsko - 18.03.1962 Bratislava, Slovensko); Števček, Ján (slovenský literárny vedec, kritik, esejista, scénárista, básnik. * 13.09.1929 Mýto pod Ďumbierom, Slovensko - 26.09.1996 Bratislava, Slovensko); Kovačevič, Ivan Július (slovenský filmový pracovník, redaktor, prekladateľ, knižný grafik. Po novinárskych začiatkoch v období 2. sv. vojny sa venoval filmovej dokumentaristike, po roku 1945 sa uplatnil najmä ako knižný grafik, stal sa jednou z vedúcich osobností slovenského knižného umenia. Prekladateľ beletrie a náučnej prózy. * 24.11.1909 Drégelypalánk, Maďarsko - 17.02.1979 Zlaté Moravce, pochovaný v Bratislave, Slovensko); slovenská literatúra - texty; dedinské prostredie; poézia; próza; slovenská literatúra - texty