Príhody v divočine - Ondrejov, Ľudo: 1901-1962 (Vybrané spisy Ľuda Ondrejova, 1983)
Dobrodružný cestopis pre mládež. Príbehy plné exotiky, nástrah, fantázie. Africký zápisník, sa nemôže začať nikde inde ako v ústí afrického veľtoku Kongo. Autor spolu so svojím druhom Tanganikom, mocným černochom, nás zavedie do málo prebádaných pralesov strednej Afriky. V druhej próze Sumatra sa autor vybral na cestu ako chytač cudzokrajnej zveri pre ZOO. Opäť sa presekáva nepreniknuteľnou džungľou, aby spoznával nástrahy, ale aj krásu divokej prírody, najmä však jej exotických zvieracích obyvateľov. V poslednej próze Príhody v divočine autor hádam najviac porovnáva a uvažuje nad rozdielmi medzi africkou divočinou a prírodou svojej domoviny, Slovenskom. Ako aj nad potrebou hľadania spôsobov vzájomného spolužitia civilizácie a prírody. Na poľovačku levov ľ ľudožrútov sa autor vyberie spolu s dvoma anglickými poľovníkmi do východnej Afriky...