Potopa 3 : (Potop) - Sienkiewicz, Henryk: 1846-1916 (Meteor, 1986)
Veľkolepý román poľského spisovateľa, nositeľa Nobelovej ceny, je prostredným, dejovo celkom samostatným dielom Sienkiewiczovu slávnej historickej trilógie. Potopa sa odohráva na začiatku druhej polovice sedemnásteho storočia, za Poľsko - švédske vojny. Jedinečne zachytený obraz tejto búrlivej doby sa pred nami premieta ako na širokom plátne: napínavé zápletky, farbisté a vierohodné boje a bitky, aj život na šľachtických dvoroch. Do popredia však zreteľne vystupujú súkromné ??osudy hlavných hrdinov, plné nečakaných zvratov, blúdenie, pochybností, ale aj úprimných nádejou, statočnosti a veľké lásky.