Pán Sienkiewicz (Pan Sienkiewicz) - Majchrowski, Stefan: 1908-1988; Sedláková, Božena; Blažo, Pavol: 1943-; Michaláč, Jozef: 1944-; Kostolanská, Hana: 1928-2017 (Bratislava Tatran, 1977)
Autor vo svojom diele predstavil Sienkiewicza ako zložitú osobnosť, ktorá udivuje obrovskou pracovitosťou, ale aj osobnými - často mimoriadne dramatickými - problémami - veľkým prínosom knihy je úcta k faktom, k dokumentárnym obrazom zo života Sienkiewicza...
Fotografia na predsádkach.
Keywords: biografické romány; životopisné romány; osobnosti literárne; spisovatelia poľskí; život a dielo; próza; poľská literatúra - texty; Majchrowski, Stefan (poľský spisovateľ. * 13.03.1908 v Grodzisk Mazowiecki, Poľsko - 22.02.1988 vo Varšave, Poľsko); Sienkiewicz, Henryk, celým menom Henryk Adam Alexander Pius Sienkiewicz, písal aj pod pseudonymom Litwo (poľský spisovateľ, nositeľ Nobelovej ceny za literatúru (1905). Stal sa klasikom poľskej prózy a najpopulárnejším tvorcom historických románov. Vytvoril rozsiahle množstvo živých postáv, ktoré sa stali symbolmi. * 05.05.1846 Wola Okrzejska, Lubelské vojvodstvo, Poľsko, vtedajšia Ruská ríša - 15.11.1916 Vevey, Švajčiarsko); Blažo, Pavol (slovenský typograf, gragik, fotograf a redaktor. Pracoval v Slovenskej televízii v Bratislave aj ako výtvarný redaktor vo vydavateľstve Smena. Počas svojho dlhoročného pôsobenia vo svete knihy vytvoril stovky edičných obálok a knižných úprav, za ktoré bol aj viackrát ocenený. *16.06.1943 Trnava, Slovensko -); Kostolanská, Hana, rodným menom Anna Ušáková (bola redaktorka, recitátorka bratových básní. Sestra talentovaného básnika katolíckej moderny, kňaza Pavla Ušáka Olivu (1914-1941). "Zvolil si pseudonym Oliva. Zomrel vo veku dvadsaťsedem rokov a zanechal len jedinú básnickú zbierku Oblaky. * 25.04.1928 v Kátloviciach, pri Trnave, Slovensko - 18.01.2017 v Kátloviciach, pri Trnave, Slovensko)