Rytier de Maison-Rouge : (Le Chevalier de Maison-Rouge) - Dumas, Alexandre: 1802-1870 (Meteor, 1978)
Autor v jednotlivých častiach mohutnej historickej fresky - Joseph Balsamo, Kráľovnin náhrdelník, Dobytie Bastily a Grófka de Charny - zachytáva dej pred Veľkou francúzskou revolúciou. Zakončenie tohto predrevolučného a revolučného cyklu zavŕšil románom Rytier de Maison-Rouge. Tento cyklus nemá ústredného hrdinu, akého mal napríklad román Gróf Monte Christo alebo Traja mušketieri, v popredí stojí predrevolučné vrenie i sama revolúcia. No historické fakty nám Dumas približuje živo a neobyčajne pútavo prostredníctvom svojich postáv a ich osudov.