Rytier de Maison-Rouge (Le Chevalier de Maison-Rouge) - Dumas, Alexandre: 1802-1870; Bártová, Miroslava; Cibula, Peter: 1947- (Bratislava Tatran, 1978)
Autor v jednotlivých častiach mohutnej historickej fresky - Joseph Balsamo, Kráľovnin náhrdelník, Dobytie Bastily a Grófka de Charny - zachytáva dej pred Veľkou francúzskou revolúciou. Zakončenie tohto predrevolučného a revolučného cyklu zavŕšil románom Rytier de Maison-Rouge. Tento cyklus nemá ústredného hrdinu, akého mal napríklad román Gróf Monte Christo alebo Traja mušketieri, v popredí stojí predrevolučné vrenie i sama revolúcia. No historické fakty nám Dumas približuje živo a neobyčajne pútavo prostredníctvom svojich postáv a ich osudov.
Keywords: romány autorské; historické romány; Dumas, Alexandre mladší (bol francúzsky prozaik a dramatik, syn francúzskeho spisovateľa Alexandre Dumasa staršieho. * 27.07.1824 Paríž, Francúzsko - 27.11.1895 Marly-le-Roi, Francúzsko); spoločenské romány; dobrodružné romány; Veľká francúzska revolúcia; próza; francúzska literatúra - texty; Dvořáková-Žiaranová, Ružena (slovenská prekladateľka z ruštiny, ukrajinčiny a francúzštiny. * 27.04.1930 Iľanovo, dnes Liptovský Mikuláš, Slovensko -); Cibula, Peter (slovenský výtvarník, tvorba kresba, grafik, typograf. * 1947 Bratislava, Slovensko -)