Kráľovná Margot 1: Trilógia - Kráľovná Margot. Dáma z Monsoreau. Král a šašek : (La reine Margot. La dame de Monsoreau. Les Quarante-Cinq) - Dumas, Alexandre: 1802-1870 (Máj, 1969)
Kráľovná Margot (1845, La Reine Margot) je dobrodružný historický román francúzskeho spisovateľa Alexandra Dumasa staršieho, ktorý napísal v spolupráci s Augustom Maqui. Ide o prvú časť autorové románovej trilógie Hugenoti z obdobia náboženských vojen vo Francúzsku v 16. storočia (ďalšie diely tvoria romány Pani z Monsoreau a Kráľov šašo ).