Kráľovná Margot 1: Trilógia - Kráľovná Margot. Dáma z Monsoreau. Král a šašek (La reine Margot. La dame de Monsoreau. Les Quarante-Cinq) - Dumas, Alexandre: 1802-1870; Petro, Jozef: 1954-; Brunovský, Albín: 1935-1997; Novotný, Leo: 1931-; Dvořák, Antonín: 1920-1997; Hlinická, Jarmila (Bratislava Mladá fronta, 1969)
Kráľovná Margot (1845, La Reine Margot) je dobrodružný historický román francúzskeho spisovateľa Alexandra Dumasa staršieho, ktorý napísal v spolupráci s Augustom Maqui. Ide o prvú časť autorové románovej trilógie Hugenoti z obdobia náboženských vojen vo Francúzsku v 16. storočia (ďalšie diely tvoria romány Pani z Monsoreau a Kráľov šašo ).
Pútavý príbeh lásky, nenávisti a zrady, ktorý prežíva Margot v dobe temna...
Kráľovná Margot, sa narodila v máji 1553 manželom Kataríne Medicejskej a Henrichovi II. Margot je katolíčka, za manžela je jej po dôkladnej politickej úvahe vybraný protestant Henrich Navarrský, muž nemilovaný, ba časom priamo nenávidený. Je to jedno z najkrvavejších období francúzskych dejín: vojny medzi katolíkmi a hugenotmi, ktoré vyvrcholili desivú Bartolomejskú nocí. Počas zúrivého vraždenie hugenotov v Paríži je Jindřich nútený naoko prestúpiť na katolícku víru.Život si zatiaľ zachráni, ale natrvalo v bezpečí určite nie je. V pozadí machinácií a zákernosťou stojí Katarína Medicejská, ktorá usiluje o zachovanie trónu pre rod Valois. Dlhá šnúra dvorských záletov, súbojov, falše, pretvárky a krutosti ešte zďaleka nekončí ...
Trilógia: Kráľovná Margot. Dáma z Monsoreau. Král a šašek (Král a šašek - v slovenčine román nevyšiel).
Keywords: romány autorské; historické romány; 16. stor; francúzsky kráľovský dvor; vojny náboženské; Francúzsko; dejiny francúzske; romány o láske; próza; francúzska literatúra - texty; Dumas, Alexandre starší, vlastným menom Thomas Alexandre Davy de La Pailleterie (bol francúzsky spisovateľ, prozaik a dramatik obdobia romantizmu. * 24.07.1802 Villers-Cotterets, Aisne, Francúzsko - 05.12.1870 Puys, Seine-Maritime, Francúzsko); Francúzsko; Brunovský, Albín (bol slovenský akademický maliar, grafik, ilustrátor, autor výtvatných návrhov na bankovky a poštové známky, predstaviteľ imaginatívneho realizmu. Od roku 1955 do roku 1961 študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave u profesora Vincenta Hložníka. Potom od roku 1966 vyučoval na rovnakej škole (Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave) knižnú tvorbu až do roku 1990. V roku 1985 dostal titul národný umelec. * 25.12.1935 Zohor, okres Malacky, Slovensko - 20.01.1997 Bratislava, Slovensko); Dvořák, Antonín (bol český grafik, typograf, divadelný výtvarník, režusér, profesor Akadémie múzických umení, drámy, teatrologická literatúra. * 12.09.1920 v Prahe, Česko - 29.05.1997 v Prahe, Česko); Petro, Jozef (slovenský jazykový lektor, publicista a prekladateľ. * 1954 Slovensko -); Novotný, Leo (český výrvarný umelec, redaktor, grafik, typograf, ilustrátor, prekladateľ. * 28.03.1931 Praha, Česko -)