Životy posledních Rožmberků 1. diel: Život Viléma z Rožmberka - Březan, Václav: 1568-1618; Pánek, Jaroslav; Pánek, Jaroslav; Hejnic, Josef: 1924-; Louda, Jiří: 1920-; Rathouský, Jiří: 1924-2003; Černá, Helena; Vilém z Rožmberka: 1535-1592 (Svoboda Praha, 1985)
Březanova kronika životov posledných Rožmberkov - Život Viliama z Rožmberk - od rokov 1546-1592 a Život Petra Voka z r. 1557-1612.
Z obsahu: Březanovy Životy posledních Rožmberků. Život Viléma z Rožmberka. Život Petra Voka z Rožmberka. Poslední Rožmberkové a jejich kronikář. Rožemberkové (Genealogická tabulka). Výběr z pramenů a literatury. Slovníček. Seznam vyobrazení a map. Seznam zkratek. Rejstřík osob. Rejstřík míst. Závěrečná poznámka.
Keywords: Březan, Václav (bol rožmberský archivár a knihovník. Ovládal latinčinu, nemčinu, francúzštinu a gréčtinu. * asi 1568 v Brezne u Postoloprty - asi 11.10.1618); Vilém z Rožmberka (český šľachtic, diplomat, politik. * 1535-1592); dejiny Rožmberkovcov; Rožmberkovci (rod); šľachta česká; ságy rodinné; biografie; životopisy; Rathouský, Jiří (český výtvarník, grafický dizajnér, knižný ilustrátor, typograf a fotograf. Je autorom niekoľkých filmových plagátov a knižnej grafiky.* 20.04.1924 Praha, Česko - 05.09.2003 Praha, Česko); Hejnic, Josef (český historik a spisovateľ, klasický filológ, venuje sa literatúre z obdobia humanizmu v českých keajinách, prekladateľ klasickej literatúry. *20.10.1924 Praha, Česko -); Louda, Jiří (významný český heraldiky , knihovník a penzionovaný vojak . K jeho najvýznamnejším heraldickým počinom patrí návrh súčasného slovenského štátneho znaku , podobne ako jeho varianty pre ČSFR . Avšak tiež vytvoril znaky pre stovky ďalších slovenských obcí. Je členom Medzinárodnej heraldické akadémie (Académie Internationale d'Heraldique) so sídlom v Ženeve , člen Britskej heraldické spoločnosti (Heraldry Society) v Londýne , člen Society of heraldike Arts, [1] člen Francúzskej heraldické spoločnosti (Société Francaise d Héraldique et sigillographie) a člen Heraldický komisie českého parlamentu, 03.10.1920 Kutná Hora -)