Velké himálajské dobrodružství (Les grandes aventures de l'Himalaya) - Herzog, Maurice: 1919-2012; Provazníková, Pavla; Lorenc, J.; Novák, J.; Petřík, J.; Rakoncaj, J.; Schnabel, J.; Štěbrová, D.; Thoma, Zdeněk; Zpěvák, Karel; Fulín, Miloslav: 1928-; Staňková, Anna (Praha Panorama, 1988)
Maurice Herzog, první horolezec, který šlápl na vrchol osmitisícového vrcholu, zemřel. Skonal v posteli přirozenou smrtí ve věku třiadevadesáti let. To se poštěstilo málokterému souputníkovi z tehdejší světové horolezecké špičky.
Proslavil se především roku 1950, kdy spolu s Louisem Lachenalem vylezl na první ze čtrnácti vrcholů světa vyšších než osm tisíc metrů.
Paradoxní je, že Herzog byl amatérským horolezcem, jehož jediným zaznamenání hodným činem byl výstup na Annapurnu. Lachenal měl za sebou hvězdnou lezeckou kariéru, z níž vyčnívalo především druhé přelezení severní stěny Eigeru roku 1947 s Lionelem Terrayem.
Z obsahu: Himálaj - klenot Asie. Annapúrna. Čchokori. Saggarmátha - Čhomolungma. Čo Oju. Dhaulágiri. Baintha Brakk. Sagarmátha - Čhomolungma. Čo Oju.
Keywords: šport; horolezectvo; Himaláje - najvyšší horský systém na planéte Zem; Himaláje - najvyšší horský systém na planéte Zem; Herzog, Maurice (bol francúzsky horolezec a správcu, ktorý sa narodil v Lyone, vo Francúzsku . Viedol expedíciu, ktorá najprv vyliezol na vrchol nad 8000 m , Annapurna , v roku 1950, a dosiahol vrchol s Louis Lachenal . Po návrate napísal veľmi úspešnú knihu o expedícii. * 15.01.1919 Lyon, Francúzsko - 13.12.2012 Neuilly-sur-Seine, Francúzsko); r. 1950-1984; cestopisy; objavné cesty; cesty objavné; expedície himalájske; hory a ľudia; Fulín, Miloslav (český typograf a knižný grafik, výtvarný redaktor edícií vydavateľstva Mladá fronta (Kvapka, Cesty, Dobrý vietor), Orbis, Svoboda, úpravy časopisov Svetová literatúra, Knižní kultúra, Im Herzen Europas uplatňujúcich ikonické hodnoty písma. * 15.02.1928 v Prahe, Česko -)