Galileo Galilei (Galileo Galilei) - Schönebeck, Erich: 1884-1982; Bottová, Eva; Silnická, Oľga: 1961-; Fulierová, Kveta: 1932-; Stančíková, Eva; Galilei, Galileo: 1564-1642 (Slovenské vydavateľstvo politickej literatúry Bratislava, 1962)
Historický román popisuje život jednej z najznámejších osobností svetových dejín, talianskeho učenca Galilea Galilei, ktorý sa ako jeden z prvých zastal Kopernikovej teórie o centrálnom postavení Slnka v našej sústave. Autorovi sa podarilo oživiť nielen postavu veľkého učenca, ale aj dusnú atmosféru prelomu šestnásteho a sedemnásteho storočia.
Román o jednom z najväčších astronomov všetkých čias, ktorý povedal že zem sa točí a dostal sa tak do rúk inkvizície.
Koniec knihy - Keď sa Viviani vracal domov z návštevy u Torricelliho, zastal pred vchodom a dlho hľadel na Galileiho bustu: "Veda je viac ako viera. Cirkev Ťa prekliala. No potomstvo dá za pravdu Tebe."
Keywords: romány autorské; historické romány; biografie; životopisy; osobnosti prírodovedné; astronómovia talianskí; 16.-17. stor; astronómia; Galilei, Galileo (talianský filozof, fyzik, astronóm, matematik obdobia renesancie, jeden zo zakladateľov súčasnej experimentálno-teoretickej prírodovedy, je mu pripisované autorstvo výroku Eppur si muove! A predsa sa točí! (Zem sa krúti okolo svojej osi). * 15.02.1564 Pisa, Taliansko - 08.01.1642 Arcetri, Taliansko); život a dielo; próza; nemecká literatúra - texty; Schönebeck, Erich (bol nemecký učiteľ a spisovateľ. * 28.12.1884 v Berlíne, Nemecko - 1982 Nemecko); Silnická, Oľga (slovenská odborná redaktorka čaeopisu Národná osveta, prekladateľka. * 10.10.1961 Slovensko -); Fulierová, Květa, prípadne Kvetoslava Fulierová (česká výtvarníčka, maliarka, ilustrátorka, grafička, fotografka. Životný partnér Július Koller. Pôsobí v Bratislave. * 26.02.1932 Olomouc, Česko -)