Rozprávky z hôr - Ondrejov, Ľudo: 1901-1962; Šmatláková-Mančíková, Elena: 1926-1987; Poliak, Ján: 1929-1977 (Bratislava Mladé letá, 1981)
Knihy Ľuda Ondrejova, a medzi nimi nie na poslednom mieste i Rozprávky z hôr, zjemňujú náš vzťah k živému príslušenstvu prírody. Učia ju nás ju poznávať a milovať. Knižka Rozprávky z hôr obsahuje dve časti: Rozprávky z spod Pavelcova a Rozprávky z Veľkej doliny s ilustráciami od Ľubomíra Kellenbergera.
Doslov (Ján Poliak). Edičná poznámka (Elena Šmatláková). Vysvetlivky. Ilustr. na front. a predsádkach. Pre čitateľov od 6 rokov.
Keywords: Ondrejov, Ľudo, vl. m. Ľudovít Mistrík (slovenský básnik a prozaik, predstaviteľ lyrizovanej prózy - naturizmu, autor cestopisov, a literatúry pre deti a mládež, prekladateľ z maďarčiny, juhoslovanských jazykov a češtiny. * 19.10.1901 Slanje, Chorvátsko - 18.03.1962 Bratislava, Slovensko); Poliak, Ján (slovenský literárny vedec a kritik, 13.3.1929 Horná Ves - 16.9.1977 Bratislava); Kellenberger, Ľubomír (bol slovenský akademický maliar, ilustrátor, grafik. Bol formovaný veľkomestským prostredím Bratislavy a vinohradníckym prostredím Modry. Udržiaval stále kontakty s Ľ. Ondrejovom. Je nositeľom viacerých ocenení. * 23.11.1921 Bratislava, Slovensko - 13.04.1971 Bratislava, Slovensko); rozprávky autorské; rozprávky z prírody; Šmatláková-Mančíková, Elena (slovenská spisovateľka, redaktorka, prekladateľka. * 1926 Slovensko - 1987 Slovensko); rozprávky o zvieratách; próza; slovenská literatúra - texty; pre čitateľov od 6 rokov; Baloghová, Magda (slovenská poétka literatúry pre deti a mládež, prekladateľka. * 30.10.1945 Nové Mesto nad Váhom, Slovensko -)