Napoleonovi synové (Synowie Napoleona) - Dackiewicz, Jadwiga: 1920-2003; Dvořáčková, Vlasta: 1924-; Polišenský, Josef: 1915-2001; Mocek, Jiří: 1945-; Železný, Ivo: 1950-; Napoleon II. Bonaparte: 1811-1832; Walewski, Alexandre Florian: 1810-1868 (Svoboda Praha, 1979)
Dvojdielny román poľskej autorky dobu na pozadí európskych dejín 19. storočia životné príbehy vojvodu Zákupského (1811-1832) a Alexandra Walewského (1810-1868).
Obsah: Vévoda Zákupský - Napoleon II., Alexander Walewski. Doslov: Román o Napoleonových synech a Napoleonské legende v Polsku (Josef Polišenský).
Keywords: romány autorské; historické romány; 19. stor; biografické romány; životopisné romány; Dackiewicz, Jadwiga (bola poľska esejistka, románopisec, prekladateľka poézie francúzštiny. * 06.03.1920 vo Varšave, Poľsko - 25.10.2003 vo Varšave, Poľsko); osobnosti historické; vojvodcovia francúzski; próza; Walewski, Alexandre Florian, gróf Colonna-Walewsk (bol poľský a francúzsky politik a diplomat. * 04.05.1810 v Walewice, neďaleko Varšavy, Poľsko - 27.09.1868 v Štrasburgu, je pochovaný na cintoríne Pere Lachaise v Paríži, Francúzsko); poľská literatúra - texty; Mocek, Jiří (český maliar, kresliar, grafik, typograf a ilustrátor. * 16.12.1945 v Prahe, Česko -); Dvořáčková, Vlasta, rodným meno Věra Hošppesová (česká jazyková redaktorka niekoľkých vydavateľstiev, poétka a prekladateľka z nemčiny, angličziny a poľštiny. * 27.02.1924 Žďár, dnes Žďár nad Sázavou, Česko -); Polišenský, Josef (bol český historik a pedagog, který sa špecializoval predovšetkým na novoveké dejiny Českých krajín, Evropy a dejiny Latinské Ameriky. * 16.12.1915 Prostějov, Česko - 11.01.2001 Praha, Česko); Napoleon II. Bonaparte, celým menom Napoléon François Charles Joseph Bonaparte (Orlík), (Prince Imperial, kráľ Ríma, Prince of Parma, Placentia, a Guastalla, známy ako Franz, vojvoda Reichstadtu od 1818 dopredu, bol syn Napoleona I. cisár Francúzov, a jeho druhá manželka, arcivojvodkyňa Mária Louise Rakúska. * 20.03.1811Tuileries Palace, Paríž, Francúzsko - 22.07.1832 Schönbrunn Palace, Viedeň, Rakúsko)