Krívajúci veĺkomožný. Čudáci (Chromoj barin. Čudaki) - Tolstoj, Aleksej Nikolajevič: 1883-1945; Szolnokiová, Juliana: 1946-2009; Pechr, Čestmír: 1926-1999; Lehutová, Dana: 1935-2007 (Bratislava Tatran, 1977)
Dvoma románmi z predrevolučného obdobia sa autor uviedol ako letopisec šľachty, jej duchovného i hospodárskeho úpadku. V najlepších tradíciách kritického realizmu dokresľuje poslednú stránku dejín šľachtických statkárov...
Keywords: Tolstoj, Aleksej Nikolajevič (byl ruský spisovateľ, dramatik, básnik, románopisec, autor sci-fi románov, zberateľ ľudových rozprávok a politik. * 10.01.1883 Rusko - 23.02.1945 Moskva, Rusko); Szolnokiová, Juliana (bola slovenská knižná redaktorka a prekladateľka z ruštiny a z maďarčiny. V roku 2007 dostala prestížnu Cenu Mateja Bela za odborný preklad. * 23.02.1946 Nové Zámky, Slovensko - 06.12.2009 Slovensko); Pechr, Čestmír (bol česko-slovenský grafik a scénogaf, od roku 1955 propagační grafik a scénogaf SND v Bratislave. * 30.09.1926 Mladá Boleslav, Česko - 15.06.1999 Praha, Česko); poviedky autorské; historické poviedky; 19. stor; spoločenské poviedky; šľachta ruská; próza; ruská literatúra - texty; Rusko; Rusko; Lehutová, Dana, rodená Rapantová Daniela (slovenská prekladateľka, redaktorka. * 06.05.1935 Bratislava, Slovensko - 05.10.2007 Bratislava, Slovensko)