Na vraždu treba dvoch. Réžiu má mŕtvy. Neruš lepších ľudí (Zu einem Mord gehören zwei. Ein Toter führt Regie. Stör die feinen Leute nicht) - -ky: 1938-; Bosetzky, Kurt: 1938-, pozri -ky; Földvári, Kornel: 1932-2015; Bútorová, Zora: 1949-; 1949- Mydlo, Svetozár: 1948-2014; Mydlo, Svetozár: 1948-2014 (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1987)
V románe Na vraždu treba dvoch vykreslil situáciu upadajúcej firmy v podmienkach tvrdej konkurencie a jej dôsledky na život majiteľa podniku Tomaschewského, ktorý sa pokúša vykradnutím banky vyriešiť svoju beznádejnú finančnú situáciu, ale naplánovaná akcia sa skončí celkom ináč. Sériou rušných a zdanlivo záhadných príhod je poznačený dej románu Réžiu má mŕtvy. Medziľudské vzťahy na oddelení firmy EUROMAS vyústia do samovraždy pracovníka Ossianowského, ktorý v zanechaných listoch odhalil pravú tvár svojich kolegov, a tým ich vyprovokova k priam smrtonosným akciám. V románe Neruš lepších ľud predstavuje mikroklímu cele spoločnosti fiktívne mesto Bramma, kam napriek varovaniu starej matky pricestuje vysokoškoláčka Kata na sociologický prieskum.
Ilustr. na tit. liste a front.
Keywords: romány autorské; detektívne romány; kriminálne romány; medziľudské vzťahy; podnikové prostredie; bankové postredie; próza; nemecká literatúra - texty; Bosetzky, Kurt, pseudonym "-ky", vlastným menom Horst Otto Oskar Bosetzky (nemecký sociológ, spisovateľ kriminálnýcha historických románov. Bol profesorom sociológie na Univerzite aplikovaných vied pre správu a spravodlivosť mesta Berlína. * 01.02.1938 v Berlíne, Nemecko -); Mydlo, Svetozár (bol slovenský akademický maliar, grafik, karikaturista, známkár a ilustrátor. Bol dvorným grafikom Radošinského naivného divadla, dlhoročným výtvarným redaktorom vydavateľstva Mladé letá, spolupracovníkom časopisu Slniečko a ďalších vydavateľstiev, divadiel a periodík. V posledných rokoch intenzívne spolupracoval s vydavateľstvom Buvik. * 10.07.1948 Ružomberok, Slovensko - 29.11.2014 Bratislava, Slovensko); Bžochová, Perla (bola slovenská prekladateľka a dlhoročná redaktorka vydavateľstva Slovenský spisovateľ. * 18.11.1935 Košice, Slovensko - 06.01.1999 Bratislava, Slovensko); Földvári, Kornel, pseudonym: Gedeón Zajko, Miroslav Kostka, Peter Horňák, Pavol Miškovič (bol slovenský Prozaik, publicista, výtvarný a literárny kritik, prekladateľ. * 13.02.1932 Trenćín, Slovensko - 26.03.2015 Bratislava, Slovensko)