Poľovníkove zápisky. Rudin a iné: 1. zv. (Sobranije sočinij) - Turgenev, Ivan Sergejevič: 1818-1883 (Zlatý fond svetovej literatúry, 1977)
Slávny ruský realista Ivan Sergejevič Turgenev (1818-1883) vo svojej jedinečnej zbierke krátkych próz neobyčajne kriticky zobrazil život na ruskom vidieku, no protiváhou smutným svedectvám krutej doby je jeho poetický opis prírody a vzťahu človeka k nej. Poľovníkove zápisky patria k vrcholom ruskej prózy a klenotom svetovej literatúry. Turgenev v maximálne dokonalej umeleckej forme predstavil Rusko svetu a zanechal nám obdivuhodne sugestívny portrét svojej vlasti.