Poľovníkove zápisky. Rudin a iné: 1. zv. (Sobranije sočinij) - Turgenev, Ivan Sergejevič: 1818-1883; Krišková, Elena: 1927-; Ferenčík, Ján: 1923-1989; Izakovič-Podolinský, Karol: 1903-1998; Dvořáková-Žiaranová, Ružena: 1930-; Kochol, Viktor: 1919-1984; Serdula, Ivan: 1926-; Hrach, Pavel: 1947-; Lehutová, Dana: 1935-2007 (Bratislava Tatran, 1977)
Slávny ruský realista Ivan Sergejevič Turgenev (1818-1883) vo svojej jedinečnej zbierke krátkych próz neobyčajne kriticky zobrazil život na ruskom vidieku, no protiváhou smutným svedectvám krutej doby je jeho poetický opis prírody a vzťahu človeka k nej. Poľovníkove zápisky patria k vrcholom ruskej prózy a klenotom svetovej literatúry. Turgenev v maximálne dokonalej umeleckej forme predstavil Rusko svetu a zanechal nám obdivuhodne sugestívny portrét svojej vlasti.
Obsah: Úvodná štúdia: I.S. Turgenev (Ivan Serdula). Andrej Kolosov. Tri potréty. Raňajky u predsedu. Mesiac na dedine. Poľovníkove zápisky. Mumu. Denník zbytočného človeka. Rudin. Prvá láska. Asia. Faust. Tri stretnutia. Hamlet a Don Quijote.
Keywords: poviedky autorské; historické poviedky; 19. stor; spoločenské poviedky; poľovnícke prostredie; Turgenev, Ivan Sergejevič (ruský spisovateľ. Jeho román Otcovia a deti je považovaný za jedno z najlepších prozaických diel 19. storočia.* 09.11.1818 Oriol, Rusko - 03.09.1883 Paríž, Francúzsko); Dvořáková-Žiaranová, Ružena (slovenská prekladateľka z ruštiny, ukrajinčiny a francúzštiny. * 27.04.1930 Iľanovo, dnes Liptovský Mikuláš, Slovensko -); Kochol, Viktor (slovenský vedecký literárny pracovník, literárny kritik, redaktor, publicista, prekladateľ. * 13.04.1919 Omsk, Rusko - 08.03.1984 Bratislava, Slovensko); Serdula, Ivan (slovenský literárny historik; rusista; profesor univerzity v Bratislave. Zameraný na ruskú literatúru 1. polovice 19. storočia, najmä na problematiku naturálnej školy. * 05.06.1926 Slovensko -); poviedky o prírode; Izakovič-Podolinský, Karol, pseudonym: Karol Podolinský (slovenský prekladateľ. * 21.05.1903 Budapešť, Maďarsko - 24.02.1998 Bratislava, Slovensko); Hrach, Pavel (český grafik, dizajnér, typograf. * 19.02.1947 Praha, Česko -); Lehutová, Dana, rodená Rapantová Daniela (slovenská prekladateľka, redaktorka. * 06.05.1935 Bratislava, Slovensko - 05.10.2007 Bratislava, Slovensko); próza; ruská literatúra - texty