Spomienky na Alexeja Tolstého : (Vospominanija) - Krandijevska-Tolsta, Natalija Vasilievna: 1888-1963; Tolstaja, Natalija Vasilievna: 1888-1963 (Postavy a osudy, 1981)
N. Krandijevská-Tolstá bola dvadsať rokov manželkou veľkého ruského spisovateľa, klasika sovietskej literatúry A.N. Tolstého. Autorkine spomienky sú dielo typicky ženské, dominuje v nich emocionálna zložka, čiže nejde tu o racionálny rozbor udalostí z historického aspektu. Napriek úplnej otvorenosti pri zobrazovaní osobnej citovej sféry sa autorka usiluje zachovať nezaujatosť v svedectvách o osobnostiach, s ktorými prichádza do styku, a preto možno povedať, že spomienky Natalije Krandijevskej-Tolstej sú novou literárnou hodnotou...