Spomienky na Alexeja Tolstého (Vospominanija) - Krandijevska-Tolsta, Natalija Vasilievna: 1888-1963; Tolstaja, Natalija Vasilievna: 1888-1963; Dvořáková-Žiaranová, Ružena: 1930-; Schwarzová, Poňa; Tolstoj, Aleksej Nikolajevič: 1883-1945 (Bratislava Obzor, 1981)
N. Krandijevská-Tolstá bola dvadsať rokov manželkou veľkého ruského spisovateľa, klasika sovietskej literatúry A.N. Tolstého. Autorkine spomienky sú dielo typicky ženské, dominuje v nich emocionálna zložka, čiže nejde tu o racionálny rozbor udalostí z historického aspektu. Napriek úplnej otvorenosti pri zobrazovaní osobnej citovej sféry sa autorka usiluje zachovať nezaujatosť v svedectvách o osobnostiach, s ktorými prichádza do styku, a preto možno povedať, že spomienky Natalije Krandijevskej-Tolstej sú novou literárnou hodnotou...
Fotografia na obale.
Keywords: romány autorské; biografické romány; životopisné romány; Tolstoj, Aleksej Nikolajevič (byl ruský spisovateľ, dramatik, básnik, románopisec, autor sci-fi románov, zberateľ ľudových rozprávok a politik. * 10.01.1883 Rusko - 23.02.1945 Moskva, Rusko); osobnosti literárne; spisovatelia ruskí; život a dielo; spomienkové zápisky; próza; ruská literatúra - texty; Dvořáková-Žiaranová, Ružena (slovenská prekladateľka z ruštiny, ukrajinčiny a francúzštiny. * 27.04.1930 Iľanovo, dnes Liptovský Mikuláš, Slovensko -); Brož, Robert (bol slovenský typograf, ilustrátor, dizajnér a knižný grafik. Je autorom mnohých plagátov a ex libris. Pôsobil vo vydavateľstvách Osveta a Neografia v Martine. Viackrát prevzal cenu dizajnér najkrajšej knihy roka v rámci Československa aj samostatného Slovenska. *1939 Čelákovice, pri Prahe, Česko - 23.11.2011 v Banskej Bystrici, pochovaný je v Martine, Slovensko)