Krížová cesta 1: Sestry (Choždenije po mukam) - Tolstoj, Aleksej Nikolajevič: 1883-1945; Takáčová, Magda: 1924-; Bačík, Emil: 1929-1999; Kobáňová, Marta (Bratislava Pravda, 1977)
Ktosi nazval Krížovú cestu Tolstého "duchovnou biografiou". Naozaj, na jednej strane je síce rozľahlým eposom ciest ruskej inteligencie k revolúcii a v revolúcii na pozadí krížovej cesty celého Ruska k jasnejším perspektívam: no súčasne sú príbehy štvorice jej protagonistov aj komplexným umeleckým stvárnením autorových životných blúdení, historicky podmienenou a osobne prebolenou odpoveďou eticky supersenzibilného subjektu na kľúčové morálne otázky čias.
Autor v spletitých osudoch vlasti dáva nazrieť do vlastného vnútra, ukazuje, akou cestou musel prejsť, aby sa dostal k chápaniu socialistickej skutočnosti. Krížova cesta je dielo bezprostredné spojenie so životom A. N. Tolstého je jeho osobnou krížovou cestou. V prvej časti trilógie Sestry sa autor so svojimi hrdinami štvoricou čestných a úprimných ruských inteligentov, zastavil na rázcestí. A. N. Tolstoj zobrazuje nové charaktery, Ako je Telegin a Daša. I druhá dvojica sa im v jednom podobá, Kaťa a Ročšin tiež vedia veľmi ľúbiť. Avšak títo ľudia nevedeli len veľmi ľúbiť - vedeli i brániť a nájsť svoju vlasť.
Trilógia: Sestry. Osemnásty rok. Chmúrne ráno. Vrcholné diela svetovej socialistickej literatúry.
Keywords: romány autorské; historické romány; Tolstoj, Aleksej Nikolajevič (byl ruský spisovateľ, dramatik, básnik, románopisec, autor sci-fi románov, zberateľ ľudových rozprávok a politik. * 10.01.1883 Rusko - 23.02.1945 Moskva, Rusko); 19. stor; spoločenské romány; próza; ruská literatúra - texty; Rusko; Takáčová, Magda (slovenská prekladateľka. * 29.04.1924 Baďan, Slovensko -); Bačík, Emil (slovenský akademický maliar, grafik. Nar. 04.05.1929 Piešťany, Slovensko - 1999 Bratislava, Slovensko); Rusko