Krížová cesta 2: Osemnásty rok (Choždenije po mukam) - Tolstoj, Aleksej Nikolajevič: 1883-1945; Takáčová, Magda: 1924-; Bačík, Emil: 1929-1999; Kobáňová, Marta (Bratislava Pravda, 1977)
Trojzväzková románová trilógia ruského autora. Historická freska podáva obraz života ruskej inteligencie počas októbrovej revolúcie, najmä žien. Uvádza čitateľa do prostredia bohémskeho života i do prostredia fabrických hál a spoločnosti zmieranej v agónii... Je smutné, že musel tvoriť v emigrácii, aj keď nadovšetko miloval Rusko.
Trilógia: Sestry. Osemnásty rok. Chmúrne ráno. Vrcholné diela svetovej socialistickej literatúry.
Keywords: romány autorské; historické romány; Tolstoj, Aleksej Nikolajevič (byl ruský spisovateľ, dramatik, básnik, románopisec, autor sci-fi románov, zberateľ ľudových rozprávok a politik. * 10.01.1883 Rusko - 23.02.1945 Moskva, Rusko); Takáčová, Magda (slovenská prekladateľka. * 29.04.1924 Baďan, Slovensko -); Bačík, Emil (slovenský akademický maliar, grafik. Nar. 04.05.1929 Piešťany, Slovensko - 1999 Bratislava, Slovensko); 20. stor; spoločenské romány; próza; ruská literatúra - texty; Rusko; Rusko