Detstvo. Chlapčenstvo. Mladosť : (Detstvo, Otročestvo, Junosť) - Tolstoj, Lev Nikolajevič: 1828-1910 (Pamír, 1983)
Prvá časť Detstvo uchváti čitateľa predovšetkým, poéziou detstva, ktorú však autor neidealizuje. Netají, že ho občas ovládli aj zlé city, nálady panskej povýšenosti, lenivosť, pozérstvo, lož, no zároveň zdôrazňuje, že čistota citu spočíva práve v rastúcej sile, ktorou hrdina vzdoruje všetkému zlému, amorálnemu. Začiatok Chlapčenstva znamená prechod od jasného detstva k problémom zrelších rokov. Je to obdobie ťažké plne zmätených a nevyhranených mravných postojov, tajných túžob i prázdnoty. Až prvé priateľstvo je v Nikolenkovom živote udalosťou, znamenajúcou prechod k dospievaniu...