Knieža Strieborný: Povesť z čias Ivana Hrozného : (Kňaz Serebrianyj) - Tolstoj, Aleksej Konstantinovič: 1817-1875 (Meteor, 1978)
Historický román o ruskom cárovi, o ktorého krutosti kolovali v Európe fantastické správy. Aký skutočne bol? Úlohou tohto diela nie je ani tak opísanie nejakých udalostí ako skôr zobrazenie celkového rázu obdobia a opísanie náhľadov, viery, mravov a stupňa vzdelanosti ruskej spoločnosti druhej polovice XVI. storočia.