Lev Nikolajevič Tolstoj: Mozaika života a diela - Juríček, Ján: 1922-1992 (Postavy a osudy, 1980)
Mnohostranná osobnosť L.N. Tolstého upútava životopiscov, filozofov a umelcov už osem desaťročí. V popredí pozornosti stojí klasik svetovej literatúry, originálny mysliteľ, nekompromisný spoločenský kritik, náboženský reformátor a hlásateľ novej etiky. Autor slovenskej mozaiky života a diela L.N. Tolstého si všíma predovšetkým životné osudy veľkého ruského realistu a jeho myšlienkový profil. Na rozdiel od doterajších biografov pokladá za životopisný materiál aj autorove umelecké diela...