Sevastopoľské poviedky : (Sevastopoľskije rasskazy) - Tolstoj, Lev Nikolajevič: 1828-1910 (Pionierskymi stupňami, 1964)
Vojna a hrdinstvo ruského ľudu boli témou nejedného diela ruskej literatúry už pred Tolstým. Lenže dovtedy všetci autori videli vojnu iba ako nádherné divadlo a blýskajúcimi sa bodákmi, harcujúcimi generálmi a vlajúcimi zástavami. Až Tolstoj v Sevastopoľských poviedkach a neskôr, prirodene, vo Vojne a mieri, ukázal vojnu, aká v skutočnosti bola - krvavú, prinášajúci utrpenie a smrť.