Sevastopoľské poviedky (Sevastopoľskije rasskazy) - Tolstoj, Lev Nikolajevič: 1828-1910; Slušný, Ľudo; Lupták, Oto: 1935-; Bachorík, Oto st.: 1933-; Hlinická, Jarmila (Bratislava Smena, 1964)
Vojna a hrdinstvo ruského ľudu boli témou nejedného diela ruskej literatúry už pred Tolstým. Lenže dovtedy všetci autori videli vojnu iba ako nádherné divadlo a blýskajúcimi sa bodákmi, harcujúcimi generálmi a vlajúcimi zástavami. Až Tolstoj v Sevastopoľských poviedkach a neskôr, prirodene, vo Vojne a mieri, ukázal vojnu, aká v skutočnosti bola - krvavú, prinášajúci utrpenie a smrť.
Obsah: Sevastopoľ v decembri, v máji, v auguste 1855.
Keywords: poviedky autorské; historické poviedky; r. 1855; vojnové poviedky; protivojnové poviedky; próza; ruská literatúra - texty; Tolstoj, Lev Nikolajevič (ruský spisovateľ, románopisec, esejista, dramatik a filozof, mysliteľ a pedagóg - ako aj kresťanský anarchista a stúpenec reformy vzdelávania. Je pravdepodobne najznámejším členom šľachtickej rodiny Tolstých a jedným z najčítanejších ruských spisovateľov. * 09.09.1828 Jasná Poľana, Rusko - 20.11.1910 Astapovo, Rusko); Lupták, Oto (slovenský akademický maliar, výtvarna tvorba v oblasti maľby, kresby, ilustrácie, voľnej grafiky a graf. designu. * 22.04.1935 Slovensko -); Sevastopoľ (na poloostrove Krym); Sevastopoľ (na poloostrove Krym); Bachorík, Oto st. (slovenský textilný výtvarník, grafik, maliar. Venoval sa užitej grafike, grafickému dizajnu, neskôr maľbe, voľnej grafike a textilnej tvorbe. * 30.04.1933 Chtelnica, okres Piešťany, Slovensko -)