Peter I.: Prvý diel : (Piotr Pervyj) - Tolstoj, Aleksej Nikolajevič: 1883-1945 (Spoločnosť priateľov krásnych kníh, 1969)
Historický román, ktorý podáva obraz o Petrovi I. a jeho dobe. Ríša, ktorú zdedil po predchodcoch bola v tupom zotrvávaní pri starých stredovekých poriadkoch a obyčajoch. Mladému cárovi, ktorý bezohľadne vyrve trón svojej sestre, regentke Sofii sa podarí prebrať túto ospanlivú ríšu k životu...