Peter I.: Druhý diel (Piotr Pervyj) - Tolstoj, Aleksej Nikolajevič: 1883-1945; Ličková, Marta: 1926-; Spal, Milan; Hegerová, Viera: 1933-; Peter I., nazývaný Veľký: 1672-1725 (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1969)
Historický román, ktorý podáva obraz o Petrovi I. a jeho dobe. Ríša, ktorú zdedil po predchodcoch bola v tupom zotrvávaní pri starých stredovekých poriadkoch a obyčajoch. Mladému cárovi, ktorý bezohľadne vyrve trón svojej sestre, regentke Sofii sa podarí prebrať túto ospanlivú ríšu k životu...
Keywords: romány autorské; historické romány; 17.-18. stor; Tolstoj, Aleksej Nikolajevič (byl ruský spisovateľ, dramatik, básnik, románopisec, autor sci-fi románov, zberateľ ľudových rozprávok a politik. * 10.01.1883 Rusko - 23.02.1945 Moskva, Rusko); Peter I., nazývaný Veľký, celým menom Peter Alexejevič z rodu Romanovcov (bol od roku 1682 až do svojej smrti ruský cár, a od roku 1721 ruský imperátor. * 09.06.1672 Moskva, Rusko - 08.02.1725 Petrohrad, Rusko); spoločenské romány; osobnosti cárské; cári ruskí; dejiny ruské; autobiografické romány; sfilmované romány; próza; Rusko; Hegerová, Viera (slovenská prekladateľka, redaktorka. V oblasti publicistiky sa sústredila na problematiku prekladateľskej a vydavateľskej práce, v tomto smere spolupracovala s tlačou, televíziou a rozhlasom. ľ Od roku 1991 je členkou Spolku slovenských spisovateľov. * 09.10.1933 Banská Bystrica, Slovensko -); ruská literatúra - texty; Rusko