Hrdinské báje Ríma - Livius, Titus: 59 pred n.l.-17 n.l (Svetová tvorba, 1978)
Za prvého rímskeho cisára Octaviana Augusta v období takzvaného "zlatého veku" rímskej literatúry, zrodilo sa monumentálne dielo Tita Livia o dejinách rímskeho ľudu a štátu, "Knihy od založenia mesta", ktoré rozsahom látky a umeleckým spracovaní, zatlačilo do úzadia všetky predchádzajúce práce rímskych historikov a stalo sa hlavným prameňom pre poznanie tak najstarších čias, ako aj dejín republikánskeho obdobia Ríma od jeho bájnych začiatkov až po r. 9 nášho letopočtu. Do výberu z bájí aj historických udalostí v predkladanej knihe boli zaradené časti umelecky najpútavejšie, v ktorých môžeme najlepšie sledovať sociálne a ekonomické vzťahy najmä medzi patricijmi a plebejcami, lebo v nich sa odrážajú základné črty spoločenského a najdôležitejšie etapy historického vývoja a tak je uľahčené chápanie antického sveta i pre dnešného čitateľa nezaťaženého štúdiom klasiky.