Hrdinské báje Ríma - Livius, Titus: 59 pred n.l.-17 n.l.; Šimovičová, Etela; Urbásek, Miloš: 1932-1988 (Bratislava Tatran, 1978)
Za prvého rímskeho cisára Octaviana Augusta v období takzvaného "zlatého veku" rímskej literatúry, zrodilo sa monumentálne dielo Tita Livia o dejinách rímskeho ľudu a štátu, "Knihy od založenia mesta", ktoré rozsahom látky a umeleckým spracovaní, zatlačilo do úzadia všetky predchádzajúce práce rímskych historikov a stalo sa hlavným prameňom pre poznanie tak najstarších čias, ako aj dejín republikánskeho obdobia Ríma od jeho bájnych začiatkov až po r. 9 nášho letopočtu. Do výberu z bájí aj historických udalostí v predkladanej knihe boli zaradené časti umelecky najpútavejšie, v ktorých môžeme najlepšie sledovať sociálne a ekonomické vzťahy najmä medzi patricijmi a plebejcami, lebo v nich sa odrážajú základné črty spoločenského a najdôležitejšie etapy historického vývoja a tak je uľahčené chápanie antického sveta i pre dnešného čitateľa nezaťaženého štúdiom klasiky.
Titus Livius a jeho Dejiny (Etela Šimovičová). Poznámky a vysvetlivky.
Keywords: báje autorské; báje rímske; rímska mytológia; Rím - staroveký (Taliansko); mýty; legendy; dejiny rímske; poézia; latinská literatúra - texty; antická literatúra - texty; Livius, Titus (bol významným rímskym historikom, autorom monumentálneho diela Ab urbe condita (Od založenia mesta). * 59 pred Kr., Patavia, Taliansko - 17 po Kr., Patavia, Taliansko); Rím - staroveký (Taliansko); Urbásek, Miloš (slovenský maliar, grafik, jeho seriálne grafiky, ktoré v slovenskom umení zostávajú bez paralel. V maľbe prechádza ku colour - field - paintings. V grafike i maľbe sa zaoberal estetickým pôsobením primárnych štruktúr. Venoval sa technikám koláží, muchláží a dekoláží. * 28.07.1932 v Ostrave-Zábřehu, Česko - 14.07.1988 v Drábsku, okres Brezno, Slovensko)