Claudius bůh a jeho žena Messalina 2. zv. (Claudius the God and his Wife Messalina) - Graves, Robert: 1895-1985 (Galérie moderních autorů, 1984)
Historický román o rímskom cisárovi Claudiovi je samostatným, vnútorne svojbytným pokračovaním predchádzajúceho románu Ja, Claudius. Zachytáva Claudiovu múdru vládu, prinášajúcu prospešné reformy i vojenská víťazstvo, vládu, ktorá mu však nedopraje pokoja a šťastia a ktoré vrcholí jeho zavraždením, zosnovaným jeho ženou Mesalinou. Autor, profesor literatúry na káhirskej univerzite a neskôr profesor poézie na univerzite v Oxforde, založil svoj román na širokom a starostlivom štúdiu antickej literatúry a dotvoril umeleckú fantáziu, ktorá nevybočuje z ducha konkrétneho materiálu.