Let 627 (Lot 627) - Szczypiorski, Andrzej: 1924-2000; Janek, Miroslav: 1933-; Zimka, Ondrej: 1937-; Ballová, Vlasta (Mladé letá Bratislava, 1973)
Sny mladých ľudí o dobrodružstvách, prežitých v nekonečnom pralese, v prérii či v iných krajoch, obyčajne zostávajú iba snami... Autor zaujme mladého čitateľa napínavým dejom a dobovou aktuálnosťou príbehu. V románe Let 627 sa k tomu pripája i ďaleké, exotické prostredie brazílskeho pralesa. Janek odchádza do Ria de Janeiro na prázdniny k rodičom, ktorých sem na určitý čas priviedli ich pracovné povinnosti. Cestou do Ria zažije únos lietadla, zoznámi sa s mnohými ľuďmi, presvedčí sa na vlastnej koži o tom, aké neznesiteľné životné podmienky vládnu v brazílskych rovníkových pralesoch a savanách a spolu so svojimi novými priateľmi v hlbokom brazílskom pralese objaví tábor a plantáže bývalých vojnových zločincov, ktorí sa tu, v nedostupných a neobývaných končinách, skrývajú pred spravodlivosťou. Janek zistí, že ľudia svojím umom a pevnou vôľou dokážu prekonať aj tie najväčšie prekážky, ktoré pred nich stavia život, spozná cenu naozajstného priateľstva a vzájomnej ľudskej pomoci.
Pre čitateľov od 12 rokov.
Keywords: romány autorské; dobrodružné romány; Szczypiorski, Andrzej, pseudonym: Andrews, Maurice S. (poľský spisovateľ, politik, počas druhej svetovej vojny vojak ľudovej armády, člen povstanie vo Varšave, väzeň koncentračného tábora Sachsenhausen, od 70. rokov opozičnému aktivistovi v komunistickom Poľsku , senátor počas prvého funkčného obdobia. * 03.02.1924 Varšava, Poľsko - 16.05.2000 Varšava, Poľsko); Janek, Miroslav, pseudomym Sveťo Mirov, Peter Poludnica (slovenský prekladateľ z jazykov: ruský, poľsky, srbský, chorvatský, český, anglický a francúzsky jazyk. * 18.06.1933 Liptovský Mikuláš - Palúdza, Slovensko -); Zimka, Ondrej (slovenský akademický maliar, grafik, ilustrátor. * 29.11.1937 Turzovka, na Kysuciach, Slovensko -); brazílsky prales - prostredie; próza; poľská literatúra - texty; pre čitateľov od 12 rokov