Já, Claudius 1. zv.: Koktavý hrdina komentátorem nejzajímavějšího období římského impéria : (I Claudius) - Graves, Robert: 1895-1985 (Odeon, 1985)
Svetovo preslávený historický román anglického básnika a prozaika je koncipovaný ako fiktívne životopis, ktorý píše až do doby, kedy je r. 41 n.l. prevolaní rímskym cisárom, Claudius Tiberius Nero Germanicus. Román zachycuje na pozadí vlády rímskych cisárov Augusta Tiberia a Caligulu rad známych i menej známych historických postáv a farbistý svet vtedajšieho bohatého Ríma s hostina, vojnami, triumfy, popravami, gladiátorskými zápasy iintrikami členov cisárskej rodiny. Vlastné opísanie Claudiovy vlády zachytáva pokračujúci román Claudius boh.