Ja, Claudius 1: Koktavý hrdina komentátorem nejzajímavějšího období římského impéria (I, Claudius) - Graves, Robert: 1895-1985; Klinger, Eugen: 1906-1981; Sekal, Zbyněk: 1923-1998; Šafár, Ignác: 1912-1981; Claudius: 10 pred n.l.-54 n.l. (Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry Bratislava, 1965)
Svetovo preslávený historický román anglického básnika a prozaika je koncipovaný ako fiktívne životopis, ktorý píše až do doby, kedy je r. 41 n.l. prevolaní rímskym cisárom, Claudius Tiberius Nero Germanicus. Román zachycuje na pozadí vlády rímskych cisárov Augusta Tiberia a Caligulu rad známych i menej známych historických postáv a farbistý svet vtedajšieho bohatého Ríma s hostina, vojnami, triumfy, popravami, gladiátorskými zápasy iintrikami členov cisárskej rodiny. Vlastné opísanie Claudiovy vlády zachytáva pokračujúci román Claudius boh.
Claudius bol koktavý, nachluchlý a krívajúci vnuk Marka Antonia. Stal sa vládcom z donútenia, ale snažil sa panovať múdro a spravodlivo. Tento román je životopisným príbehom tohto panovníka, ktorý prežil krutovládu strýka Tiberia aj vládu šialeného Caligulu. Bol zavraždený Agrippinou, matkou Neróna. Jeho panovanie, jeho osobnosť, ale aj verný opis rímskej ríše v časoch, keď sa rodilo kresťanstvo podáva táto kniha...
Doslov (Eugen Klinger).
Keywords: Graves, Robert, celým menom Robert von Ranke Graves (bol anglický bádateľ, literárny kritik, spisovateľ a básnik, románopisec. Počas svojho života napísal viac ako 140 diel. Jeho otec bol anglicko-írsky spisovateľ Alfred Perceval Graves. Nar. 24.07.1895 Wimbledon, Londýn, Anglicko - 07.12.1985 Deia, Mallorca, Španielsko); Klinger, Eugen (bol český politik, publicista, žurnalista, člen skupiny DAV. Prekladateľ z angličtiny, nemčiny a maďarčiny a do slovenčiny. * 30.05.1906 v Ivachnovej, Česko - 1981 Praha, Česko); romány autorské; historické romány; Sekal, Zbyněk (bol český sochár, maliar, výtvarný redaktor a prekladateľ z nemčiny. * 12.07.1923 Praha, Česko - 24.02.1998 Viedeň, Rakúsko); Šafár, Ignác (slovenský prekladateľ, dramaturg, editor. * 16.01.1912 Slovensko - 25.04.1981 Bratislava, Slovensko); 10 pred n.l.-54 n.l.; spoločenské romány; životopisné romány; autobiografické romány; osobnosti historické; cisári rímski; dejiny rímské; sfilmované romány; próza; anglická literatúra - texty; Rím - staroveký (Taliansko); Rím - staroveký (Taliansko); Claudius alebo Klaudius, celým menom Tiberius Claudius Caesar Augustus Germanicus (rímsky cisár, pôvodne známy ako Tiberius Claudius Drussus Nero Germanicus, bol v rokoch 41 ľ 54 cisár Rímskej ríše z juliovsko-klaudiovskej dynastie. * 01.08.10 pred Kr. - 13.10.54)