Claudius Boh a jeho žena Messalina 2 : (Claudius, the God) - Graves, Robert: 1895-1985 (Prameň, 1967)
Historický román o rímskom cisárovi Claudiovi je samostatným, vnútorne svojbytným pokračovaním predchádzajúceho románu Ja, Claudius. Zachytáva Claudiovu múdru vládu, prinášajúcu prospešné reformy i vojenská víťazstvo, vládu, ktorá mu však nedopraje pokoja a šťastia a ktoré vrcholí jeho zavraždením, zosnovaným jeho ženou Mesalinou. Autor, profesor literatúry na káhirskej univerzite a neskôr profesor poézie na univerzite v Oxforde, založil svoj román na širokom a starostlivom štúdiu antickej literatúry a dotvoril umeleckú fantáziu, ktorá nevybočuje z ducha konkrétneho materiálu.