Gordana 1/2: Na dvore kráľa Matyáša : (Gorgana) - Zagorka, Marija Jurič: 1873-1957 (Juga, 1992)
Mŕtvolnosť siluet spôsobila, že sa pohla. Urobila krok a dostala sa na vyvýšeninu, na akúsi tribúnu, na ktorej boli zoradení, akoby mali poradu. A zdvihla svietnik, aby lepšie videla. Veľmi pozorne sa zahľadela na celý výjav. Potom urobila ešte pár krokov a svetlo odhalilo desivú pravdu. Tieto ľudské zjavenia sú bez duše. Namiesto oči majú svetielkujúce kamene. Z čeľustí sa vyškierajú zuby...