Gordana 1/2: Na dvore kráľa Matyáša (Gorgana) - Zagorka, Marija Jurič: 1873-1957; Jankovič, Ján: 1943-; Adam; Sičo; Matej Korvín, alebo Matej I.: 1443-1490 (Bratislava Juga, 1992)
Mŕtvolnosť siluet spôsobila, že sa pohla. Urobila krok a dostala sa na vyvýšeninu, na akúsi tribúnu, na ktorej boli zoradení, akoby mali poradu. A zdvihla svietnik, aby lepšie videla. Veľmi pozorne sa zahľadela na celý výjav. Potom urobila ešte pár krokov a svetlo odhalilo desivú pravdu. Tieto ľudské zjavenia sú bez duše. Namiesto oči majú svetielkujúce kamene. Z čeľustí sa vyškierajú zuby...
Doslov: Zagorka - najčítanejší autor (Ján Jankovič). ISBN 80-85506-07-6 (súbor)
Keywords: romány autorské; historické romány; 15. stor; spoločenské romány; dobrodružné romány; próza; chorvátska literatúra - texty; Zagorka, Marija Jurič (chorvátska novinárka a spisovateľka. Je najčítanejšou chorvátskou autorkou všetkých čias, 01.01.1873 Negovec pri Vrbovci - 30.11.1957 Záhreb); Matej Korvín, (Matej Huňady) alebo Matej I. (bol v rokoch 1458 až 1490 uhorský kráľ, od roku 1486 rakúsky vojvoda a od roku 1469 si nárokoval aj titul českého kráľa. Vo svojej dobe bol jedným z najmocnejších panovníkov strednej Európy a Uhorsko za jeho vlády zažilo vrchol renesancie. * 23.02.1443 Kluž, Rumúnsko - 06.04.1490 Viedeň, Rakúsko)