Dvojník Šimon ide do povstania: Spomienková reportáž na odboj a Slovenské národné povstanie - Bednár, Štefan: 1909-1976 (Bratislava Osveta, 1964)
Počas SNP bol redaktor týždenníka pre politiku Nové slovo v Banskej Bystrici, bol tiež publicista, výtvarník povstaleckej tlače a organizátor kultúry. V Banskej Bystrici vytvoril množstvo politických karikatúr, plagátov, letákov, niekoľko linorytov. Svoje pôsobenie v SNP popísal v diele Dvojník Šimon ide do povstania, a svoju následnú ilegalitu, väznenie a pobyt v nacistickom koncentračnom tábore v diele Ďaleko sú fronty, ďaleko je máj. Je autorom cyklu obrazov s povstaleckými a vojnovými námetmi a spoluautor publikácie o slovenskom výtvarnom umení, bibliografických publikácií, čŕt a článkov.
Keywords: príbehy autorské; spoločenské príbehy; Bednár, Štefan, pseudonym Šimon Bis (slovenský akademický maliar, grafik, kresliar, ilustrátor, publicista, /jeho synom bol prozaik Vlado Bednár 1941-1984/. * 15.05.1909 Myjava, Slovensko - 15.01.1976 Bratislava, Slovensko); reportáže spomienkové; autobiografické spomienky; Slovenské národné povstanie (beletria); r. 1944; próza; slovenská literatúra - texty