Atentát na Reinharda Heydricha (Atentát na Reinharda Heydricha) - Ivanov, Miroslav: 1929-1999; Rajčoková, Zoja; Škopek, Jiří; Michaláč, Jozef: 1944-; Miháliková, Mária; Heydrich, Reinhard: 1904-1942 (Bratislava Pravda, 1988)
Podrobná rekonštrukcia atentátu na zastupujúceho protektora Reinharda Heydricha, uskutočneného v máji 1942 českými výsadkármi vycvičenými v Anglicku. Kniha o hrdinskom čine, ktorý odštartoval kruté represie nacistického režimu. Výpovede o pozadí celej akcie sú doplnené o niektoré novo zistené skutočnosti.
Epilóg. Zamyslenie po desaťročiach. Pramene a literatúra. Ilustr. na predsádkach. 28 zázn. v češ., angl. a nem.
Keywords: Československo; spoločenské vedy; politika vnútorná; druhá svetova vojna; r. 1942; fašizmus; terorizmus; atentáty vojnové; atentát na Heydricha Reinharda; vojnoví zločinci; Nemecko; obdobie nacistickej okupácie; protifašistický odboj; vojnové dokumenty; Československo; Nemecko; faktografická literatúra; Ivanov, Miroslav (bol český spisovateľ a publicista, zaoberajúca sa predovšetkým históriou a literatúrou faktu. * 10.04.1929 Josefov nad Metují, dnes Jaroměř, Česko - 23.12.1999 Praha, Česko); Heydrich, Reinhard, celým menom Reinhard Tristan Eugen Heydrich ( bol nemecký politik, člen nacistickej strany NSDAP, po Heinrichovi Himmlerovi druhý najvyšší predstaviteľ nacistických ozbrojených zložiek Waffen-SS, blízky spolupracovník Heinricha Himmlera, jeden z hlavných architektov nacistického holokaustu a koncentračných táborov, v rokoch 1936-1939 veliteľ nacistickej tajnej polície Gestapa, šéf Hlavného úradu ríšskej bezpečnosti (Reichssicherheitshauptamt - RSHA) a Bezpečnostnej služby (Sicherheitsdienst - SD), v rokoch 1941-1942 ríšsky protektor protektorátu Čechy a Morava a vojnový zločinec