Žiaľ pani Plamienky : (Elegia di madonna Fiammetta) - Boccaccio, Giovanni: 1313-1375 (Spoločnosť priateľov krásnych knih, 1976)
Príbeh zaľúbenej Plamienky (Fiammetty, nemanželskej dcéry kráľa Roberta z Anjou) a študenta Všemila (Panfila, samotného mladého Boccaccia), ktorý rozpráva hrdinka v prvej osobe. V tomto romániku lásky načrel Boccaccio do psychiky renesančnej ženy a zanechal nám svedectvo o živote svojej doby...