Kalevala: Fínsky národný epos (Kalewala) - Lönnrot, Elias: 1802-1884; Lonnrot, Elias: 1802-1884; Porazinska, Janina: 1888-1971; Prídavková-Mináriková, Marianna: 1930-; Válek, Miroslav: 1927-1991 1927-1991; Minárik, Jozef: 1922-2008; Veselá-Končeková, Ľuba: 1942-, pozri aj Končeková-Veselá, Ľuba; Ferková, Hana: 1927-2005 (Bratislava Mladé letá, 1976)
Kalevala je fínsky národný epos, ktorý zostavil Elias Lönnrot na základe ľudovej tvorby. A je základným dielom fínskej literatúry, no zároveň sa svojimi nevšednými básnickými kvalitami radí k najcennejšim skvostom svetovej literatúry. Lönnrot svojou neúnavnou prácou zachránil pred zabudnutím plody starej fínskej poézie, uchovávanej v ústnom podaní. Ľúbostné, magické, svadobné, pohrebné piesne a príslovia upravil do kompozične usporiadaného celku. Od roku 1828 podnikol Lönnrot niekoľko ciest, hlavne do oblasti Karélie. Pri týchto cestách zbieral ľudovú poéziu. Epos vznikal po častiach. V roku 1833 vyšla takzvaná Pra-Kalevala (Alku - Kalevala), ktorá vychádzala z povestí o bohatieroch Lemminkäinenovi a Väinämöinenovi a z vienokarelských svadobných piesní...
Doslov: Veľký epos malého národa. Predsádky k metóde prerozprávania (Jozef Minárik). Mená a názvy. Preložené z poľského prekladu fínskeho originálu. Pre čitateĺov od 11 rokov.
Keywords: príbehy pradávne; pradávne príbehy; historické príbehy; eposy fínske; fínske eposy; povesti fínske; Lönnrot, Elias (bol fínsky spisovateľ, filológ a zberateľ ľudovej poézie. Je naznámejší svojim zostavením fínskeho národného eposu Kalevala. * 09.04.1802 v Sammatti, Fínsko - 19.03.1884 v Sammatti, Fínsko); Porazińska, Janina (bola poľská spisovateľka, prekladateľka švédskej literatúry. * 29.09.1888 v Lubline, Poľsko - 03.11.1971 vo Varšave, Poľsko); Minárik, Jozef (slovenský literárny vedec, historik, špecialista na staršiu slovenskú literatúru. * 07.01.1922 Čertižné, Slovensko - 24.11.2008 Bratislava, Slovensko); Končeková-Veselá, Ľuba (slovenská ilustrátorka, maliarka. * 19.07.1942 Bratislava, Slovensko -); Ferková, Hana, rodným menom Strýčková (slovenská spisovateľka, prekladateľka, editorka, redaktorka vydavateľstva Mladé letá. Manžel Vladimír Ferko (1925-2002). * 13.12.1927 Košúty, okres Galanta, Slovensko - 30.09.2005 Bratislava, Slovensko); piesne ľudové fínske; veršované eposy; básne pradávne; dejiny fínske; mytológie karavelské; próza; Fínsko; poézia; fínska literatúra - texty; Fínsko; Mináriková-Prídavková, Marianna (slovenská vedecká pracovníčka Literárnovedného ústavu SAV, prekladateľka, editorka. Nar. 18.09.1930 Bratislava -; Válek, Miroslav (slovenský básnik, reprezentant modernej slovenskej poézie, autor pre deti, prekladateľ a publicista, 17.7.1927 Trnava - 27.1.1991 Bratislava); pre čitateľov od 11 rokov