Amazonky: Mýty a legendy o vláde žien, o bojovných ženách a o krajinách žien - Komorovský, Ján: 1924-2012 (Panteón, 1983)
Starovekým Grékom Amazonky akoby boli učarovali. Báje o nich boli rozšírené v miestnych tradíciách Malej Ázie i v gréckych kolóniách na pobreží Čierneho mora, i na Peloponéze a ostrovoch Egejského mora. Výjavy bojov s Amazonkami sa často vyskytujú na antických dvojuchých džbánoch a vázach, nachádzame ich na vlisoch chrámu v Selimente, na Apolónovom chráme v Bassai, ...