Amazonky: Mýty a legendy o vláde žien, o bojovných ženách a o krajinách žien - Komorovský, Ján: 1924-2012; Komorovský, Ján: 1924-2012; Andričík, Juraj: 1937-; Bunčáková, Viera: 1920-2003; Bunčák, Pavel: 1915-2000; Gálik, Marián; Komorovský, Ján: 1924-2012; Pauliny, Ján: 1939-; Radičová-Silberhornová, Evelína; Richter, Milan: 1948-; Škoviera, Daniel: 1946-; Žigo, Ján: 1915-; et al. (Bratislava Tatran S.l. ,t. [vyd.], 1983)
Starovekým Grékom Amazonky akoby boli učarovali. Báje o nich boli rozšírené v miestnych tradíciách Malej Ázie i v gréckych kolóniách na pobreží Čierneho mora, i na Peloponéze a ostrovoch Egejského mora. Výjavy bojov s Amazonkami sa často vyskytujú na antických dvojuchých džbánoch a vázach, nachádzame ich na vlisoch chrámu v Selimente, na Apolónovom chráme v Bassai, ...
Zvlášť však prekvapuje a zaráža veľký výskyt povestí o bojovných devách a ženách, o vláde žien a krajinách žien, ktoré vznikli nezávisle od seba v rozličných odľahlých končinách našej zeme.
Z obsahu: Amazonská mytologema. Herodotos: História. Apollonios Rodský: Výprava na lodi Argo. Apollodoros: Knižnica. Plutarchos: Súbežné životopisy. Strabon: Zemepis. Diodoros: Historická knižnica. Publius Cornelius Tacitus: Anály. Arrianos: Výpravy Alexandra veľkého. Kosmos Pražský: Česká kronika. Z denníka prvej cesty Krištofa Kolumbusa. Ako sa ženy vyslobodili spod nadvlády mužov. Aligátor a bojové ženy....
Poznámky (Ján Komorovský). Preložené z rozličných svetových prameňov. Rozlož. ilustr. tit. list. Ilustr. na predsádkach. 52 zázn. v slov., češ., ruš., angl. a poľ.
Keywords: Komorovský, Ján (slovenský literárny vedec, etnograf, rusista a religionista, profesor. * 02.06.1924 Trenčín, Slovensko - 20. 03.2012 Trenčín, Slovensko); dejiny o ženách; ženy; Amazonky; mýty o ženách; legendy o ženách; povesti o ženách; Bunčák, Pavel (slovenský básnik, literárny vedec, vysokoškolský pedagóg, publicista a prekladateľ, 04.03.1915 Skalica - 05.01.2000 Bratislava); Pauliny, Ján (slovenský arabista, ktorý preložil do slovenčiny príbehy Tisíc a jednej noci. Vo vedeckej práci sa najskôr venoval arabskej autobiografickej literatúre, neskôr výskumu arabskej ľudovej literatúry ľ náboženskej a svetskej. Jeho vedecké práce zhodnotili a citujú poprední zahraniční odborníci. Nar. 1939 -); Richter, Milan (slovenský básnik, dramatik, prekladateľ, publicista a knižný vydavateľ. * 25.07.1948 Bratislava, Slovensko -); Škoviera, Daniel (slovenský klasický filológ, vysokoškolský pedagóg a prekladateľ starokresťanskej a humanistickej literatúry. * 1946 Bardejov, Slovensko -); Valachovič, Pavol (slovenský historik, vysokoškolský docent pre staroveké dejiny, prekladateľ. Nar. 1951 v Lozorne -); Žigo, Ján (slovenský prekladateľ. * 12.03.1915 Stará Halič, okres Lučenec, Slovensko -); Rostoka, Vladislav, maďarský Laszlo Rostocku (maďarskoý grafik, plagátov, typograf. Maďarská akadémia výtvarných umení Fakulta výtvarných umení. Nar. 18.05.1948 Köbölkút, Československo -); historické štúdie; starovek; náboženstvo a spiritualita; spiritualita; mytológia; próza; svetová literatúra - texty; latinská literatúra - texty