Orlie hniezdo: Poľské ľudové povesti - Marušiak, Jozef: 1932- (Mladé letá, 1988)
Reč týchto povestí je presná, hutná, vyrazná, ale aj obrazná a poetická, ktorá vie vyjadriť i hlboké ľudské city, aj humor ľudového človeka. Mnohé povesti upravovali už zberatelia a nie vždy šťastne, často pod vplyvom aktuálnych literárnych mód, ale prúd ľudovej reči sa im nepodarilo zastrieť - ako mocný horský prameň preráža spod dobových nánosov. Aj v preklade sme sa usilovali čo najväčšmi priblížiť k tomuto prúdu, aby povesti bratského poľského ľudu zazneli v slovenčine čo najčistejšie, aby vedomie našej vzájomnej blízkosti, ktoré sme našim výberom chceli upevniť a prehĺbiť, našlo ohlas v srdciach mladých i starších čitateľov.