Orlie hniezdo: Poľské ľudové povesti - Marušiak, Jozef: 1932-; Marušiak, Jozef: 1932-; Marušiak, Jozef: 1932-; Rychlicki, Zbigniew: 1922-1989; Škripek, Marián; Slobodová, Elena (Bratislava Mladé letá, 1988)
Reč týchto povestí je presná, hutná, vyrazná, ale aj obrazná a poetická, ktorá vie vyjadriť i hlboké ľudské city, aj humor ľudového človeka. Mnohé povesti upravovali už zberatelia a nie vždy šťastne, často pod vplyvom aktuálnych literárnych mód, ale prúd ľudovej reči sa im nepodarilo zastrieť - ako mocný horský prameň preráža spod dobových nánosov. Aj v preklade sme sa usilovali čo najväčšmi priblížiť k tomuto prúdu, aby povesti bratského poľského ľudu zazneli v slovenčine čo najčistejšie, aby vedomie našej vzájomnej blízkosti, ktoré sme našim výberom chceli upevniť a prehĺbiť, našlo ohlas v srdciach mladých i starších čitateľov.
Doslov: Nepravdivo pravdivé povesti (Jozef Marušiak). Pramene. Ilustr. na front. a predsádkach. Pre čitateľov od 9 rokov.
Keywords: Marušiak, Jozef (slovenský prekladateľ, redaktor. Nar. 22.11.1932 Hybe, Slovensko -); Rychlicki, Zbigniew (poľský grafik, ilustrátor detských kníh. Víťaz viac ako 20 národných a medzinárodných ocenení a vyznamenaní, Nobelovu cenu. Hans Christian Andersen v oblasti ilustráciu (1982). * 17.01.1922 v Orzechówce, Poľsko - 1989 v Bratislave, Slovensko); povesti poľské; poľské ľudové povesti; rozprávky poľské; ľudové rozprávky; ľudový humor; humoristické rozprávky; próza; poľská literatúra - texty; pre čitateľov od 9 rokov