Kalevala: Národní epos Finů : (Kalewala) - Lönnrot, Elias: 1802-1884 (Josef Holeček, 1894)
Finsko to je Kalevala, protože Kalevala je finský národní epos. Jedná se o sbírku lidové zpívané poezie, historických příběhů i pohádkových motivů z finské, karelské historie a mytologie, která byla v konečné podobě vydána 28. února roku 1849. Pro Finy má tato kniha ještě větší cenu, jak pro Čechy Staré pověsti české.