Mločia hora - Lazarová, Katarína: 1914-1995 (Bojujúca kniha, 1961)
Hlavným hrdinom románu je Gustáv Baltazár uvedomelý robotník, politicky vyspelý, a preto neváha spolu so ženou a deťmi opustiť dobré, zvyknuté pracovisko, pohodlný byt, kamarátov a ísť tam, kde strana najviac potrebuje spoľahlivých pracovníkov. Také sú nielen postavy celej rodiny Baltazárovcov, ale aj postava starého zaslúženého, no chorého bývalého funkcionára strany Dedka, predsedu ONV Mikuláša a jeho najmladšieho podpredsedu Lukáča. Proti týmto obetavým funkcionárom stavia Lazarová takých, ktorí nie sú hodní členstva v strane a svojich zodpovedných miest. Takí sú Vtáčatkovci, Rajčanovci a iní. s ich spojencami typu učiteľky Klaničkovej. Hlavné ťažisko románu sa odohárva v dedine pod Mločou horou, kde sa má založiť JRD, a preto sa sem presťahuje Gustáv Baltazár ako tajomník MNV.