Osie hniezdo - Lazarová, Katarína: 1914-1995 (Pôvodná próza, 1954)
Autorka v románe siahla hlboko do problémov prerodu starej dediny na dedinu socialistickú a demonštrovala ich na bohatej stupnici kladných i záporných postáv. Osie hniezdo je obrazom tvrdého zápasu s nepochopením myšlienky kolektívnej spolupráce, s nevykorenenými prežitkami starých ideológii a so zanovitou náturou hornonitrianskych roľníkov...